Regionalni trening u okviru programa CRESSIDA

Predstavnici Opština Mali Zvornik i Ljubovija i organizacija civilnog društva “Eko Drina” i OEU Naša Ljubovija učestvovali su u regionalnom treningu u okviru programa CRESSIDA koji je održan u Ohridu od 12-14. oktobra 2016. godine.

Cilj ovog regionalnog treninga jeste pružanje podrške nacionalnoj i lokalnim administracijama, kao i biznis sektoru za implementaciju lokalnih strategija održivog razvoja u slivu reka Drima i Drine.

Na ovom trodnevnom skupu, kome je prisustvovalo 18 opšitna iz Srbije, BiH, Kosova, Makedonije, Albanije i Crne Gore, osim razmene ideja za unapređivanje stanja životne sredine u lokalnim zajednicama sa posebnim osvrtom na očuvanje vodnih resursa, predstavnici opština i civilnog sektora su razmenili međusobno i mogućnosti za umrežavanje i dalju saradnju na zajedičkim problemima u oblasti upravljanja otpadom, upravljanja površinskim vodama u slivu reke Drine, kreiranju pilot modela zelene infrastrukture i razmena iskustava dobrih praksi između opština. Naročita pažnja treninga je bila posvećena metodologiji samoevaluacije lokalnih zajednica u kontekstu nivoa otpornosti na hazardne situacije, koja bi (uz adaptaciju prema potrebama lokalnih zajednica i/ili regiona) mogli biti veoma korisno sredstvo za monitoring napretka lokalne zajednice u povećanju nivoa prevencije i adekvatnog odgovora u hazardnim situacijama i koji bi mogao biti ugrađen u obavezujuće planove i programe koji tretiraju ovu problematiku, ali i služiti kao sredstvo za edukaciju lokalnog stanovništva.

U okviru trodnevnih sesija, predstavljeni su i rezultati pilot projekata opština u slivu Drima i Drine.