Ekološkim rešenjima do zdravog vodotoka

Naučno – istraživački kamp Zelenim tehnologijama do zdravih vodotokova koji je održan u Malom Zvorniku u periodu 15-19 oktobra 2017. godine okupio je studente primenjene ekologije, geografije i zaštite životne sredine iz više gradova Srbije. Kamp je bio posvećen promociji ekološki prihvatljivih rešenja za revitalizaciju površinskih tokova.

Studenti su radom na terenu identifikovali slabosti rečnog ekosistema i prema dobijenim rezultatima razvijali primenjive tehnike koje na ekološki prihvatljiv način treba da unaprede ekosistem vodotoka i njegovu ekološki ravnotežu.

Kamp predstavlja nastavak aktivnosti prethodnih projekata u okviru kojih su organizovani istraživači i edukativni kampovi za mlade profesionalce koji su se bavili primenom brzih metoda za identifikaciju ekološkog i funkcionalnog stanja vodotoka i njihovih povezanih riparijalnih oblasti na teritoriji opštine Mali Zvornik.

Petodnevni ekološki kamp deo je projekta “Zelene tehnologije revitalizacije vodotokova”, koji sprovode udruženja Ekodrina iz Malog Zvornika i OUE Naša Ljubovija iz Ljubovije, a koji je finansiran od strane Ministarstva zaštite životne sredine i sufinansiran od strane Opštine Mali Zvornik.