Održan trening o participatornom planiranju upravljanja prirodnim resursima u okviru projekta “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH”

U manastirkom kompleksu Svetog Nikolaja nedaleko od Ljubovije, od 3. do 5. juna 2013. godine održan je trening o participatornom planiranju upravljanja prirodnim resursima u okviru projekta “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH”, koji realizuju Unija ekologa – UNECO iz Beograda i Centar za okolišno održivi razvoj iz Sarajeva.

Ovom treningu su prisustvovali predstavnici radnih grupa, uspostavljenih na prvoj radionici, iz svih šest opština obuhvaćenih projektom – Bijeljina, Bogatić, Mali Zvornik, Zvornik, Bratunac, Ljubovija.

Trodnevni program započeo je u ponedeljak posle okupljanja učesnika i zajedničkog ručka. Pozdravnu reč je pratila priča o uvodu u participatorno planiranje koju je izložila menadžer projekta iz Unije ekologa UNECO – Mirjana Bartula, nakon čega je Profesor Dragan Popadić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu  upoznao učesnike  sa načinima postupanja u konfliktnim situacijama, koje su neizbežne u procesu planiranja upravljanja prirodnim resursima u kome različiti akteri imaju različite interese.  Učesnici su imali priliku da, na konkretnim primerima, nauče kako se dolazi do kompromisa u procesu pregovaranja  sa različitim tipovima ličnosti, što će im olakšati rad u procesu planiranja i donošenja odluka o korišćenju prirodnih resursa , ne samo u okviru ovoga projekta  već i u svim drugim situacijama u kojima je neophodno  doneti odluku koja treba u manjem ili većem stepenu da zadovolji  interese različitih korisnika.

Centralni dan, utorak 4. jun, bio je podeljen u dva bloka. U prepodnevnom delu  stručnjaci iz Green Limes-a Boris Vakanjac i Miloš Ninković  upoznali su učesnike sa geografskim  informacionim sistemom – GIS, alatom  za upravljanje životnom sredinom.  U popodnevnom delu treninga Dragana Selmanagić iz Centra za okolišno održivi razvoj iz Sarajeva je sa učesnicima analizirala metodologiju rada na projektu, dok je Erna Zildović učesnike upoznala sa strukturom studije o prirodnim resursima i akcionim planom koji  će, pored GIS baze podataka, biti ključni rezultati projekta. Nakon prezentacije nacrta upitnika za javnost usledila je diskusija koju je moderirao profesor Jordan Aleksić .

Poslednji dan treninga bio je rezervisan za izlet u predeo izuzetnih odlika – kanjon reke Trešnjice koji obiluje bogatim biljnim fondom gde su učesnici imali prilike da vide prirodno stanište beloglavog supa. Posle ovog izleta prisutni su otišli na ručak nakon čega je trodnevni trening bio završen.