Danas se obeležava 22. mart – Svetski dan voda

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta sa ciljem isticanja značaja koji ima voda kao i podizanja svesti o globalnoj krizi sa vodom. Glavni fokus obeležavanja ovog datuma se stavlja na podršku postizanju cilja održivog razvoja (SDG) 6: voda i sanitacija za sve do 2030. godine.
Tema Svetskog dana voda 2021. je vrednovanje vode. Vrednost vode je mnogo veća od cene.

Voda ima ogromnu i kompleksnu vrednost za naša domaćinstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okruženja. Ako previdimo bilo koju od ovih vrednosti, rizikujemo da loše upravljamo ovim nezamenljivim resursom. SDG 6 treba da obezbedi vodu i kanalizaciju za sve. Bez sveobuhvatnog razumevanja prave, višedimenzionalne vrednosti vode, nećemo moći da zaštitimo ovaj kritični resurs u korist svih nas.

Voda različitim ljudima znači različite stvari. U domaćinstvima, školama i na radnim mestima voda može značiti zdravlje, higijenu, dostojanstvo i produktivnost. Na kulturnim, verskim i duhovnim mestima voda može značiti vezu sa zajednicom. U prirodnim prostorima voda može značiti mir, sklad i očuvanje.

Danas je voda pod ekstremnom opasnošću od sve većeg broja stanovništva na planeti, sve većih zahteva poljoprivrede i industrije i pogoršanja uticaja klimatskih promena.

Prateći različite načine na koje vodu koristimo u našem životu, neophodno je da vodu čuvamo i VREDNUJEMO zbog svih nas.

Izvor: World water day 2021;https://www.worldwaterday.org