Prisustvovali smo predstavljanju preporuka za unapređenje proaktivne transparentnosti državnih organa

Beogradska otvorena škola je u partnerstvu sa Topličkim centrom za demokratiju i ljudska prava održala konferenciju “Lokalna transparentnost: borba protiv korupcije i razvojna šansa” kao završnu aktivnost u okviru projekta “Jačanje lokalne transparentnosti” 18. maja u Medija centru. Konferenciji je prisustvovalo 80 učesnika i učesnica, između ostalog predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, Direkcije za elektronsku upravu, donatorske zajednice i organizacija civilnog društva.

Ispred Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, koja podržava projekat, govorio je gospodin Nicolas Bizel, naglasivši značajnu ulogu civilnog društva u borbi protiv korupcije i budući kurs EU koja će nastaviti da podržava ovakve projekte. Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole, predstavio je projekat “Jačanje lokalne transparentnosti”, odnosno ciljeve i aktivnosti projekta.

Sanja Nasevski, članica projektnog tima Beogradske otvorene škole, upoznala je prisutne sa rezultatima istraživanja transparentnosti rada lokalnih samouprava, istakavši veoma nizak nivo zatečene transparentnosti, i slabu dostupnost neosetljivih podataka, kao što su podaci o prihodima i rashodima, podaci o javnim nabavkama i podaci o dodeljenoj državnoj pomoći. Ona je takođe predstavila i preporuke i mere koje Beogradska otvorena škola zagovara za unapređenje proaktivne transparentnosti organa javne vlasti i informatora o radu državnih organa. Ispred institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti prisutnima se obratila Stanojla Mandić, zamenica poverenika. Gospođa Mandić je istakla važnu ulogu ove institucije u odbrani prava na pristup informacijama od javnog značaja i podršku projektu “Jačanje lokalne transparentnosti”. Jedan od govornika je bio i gospodin Duško Pejović, vrhovni državni revizor Državne revizorske institucije, koji je istakao značaj transparentnosti budžeta lokalnih samouprava i nadzora javnosti nad istim. U ime partnera na projektu, Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, prisutnima se obratio Dragan Dobrašinović, koji je govorio o uzročno-posledičnoj vezi transparentnosti i korupcije, polazeći iz iskustva Koalicije za nadzor javnih finansija, koju predvodi Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

Projekat “Jačanje lokalne transparentnosti” sprovodi Beogradska otvorena škola u partnerstvu saTopličkim centrom za demokratiju i ljudska prava, uz saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština, i podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Projekat sufinansiraKancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Više o projektu, rezultatima istraživanja i preporukama pogledajte na sajtu www.dostup.no.