Počeo trening „Planiranje upravljanja rizicima od prirodnog hazarda“

Trodnevni trening pod nazivom „Planiranje upravljanja rizicima od prirodnog hazarda“ počeo je danas na Divčibarama. Na treningu koji se održava u okviru projekta “Dijalog za prevenciju prirodnog hazarda”, učestvuje 35 polaznika iz Malog Zvornika, Ljubovije, Krupnja i Loznice.

Među učesnicima su predstavnici nevladinih organizacija učlanjenih u Regionalnu mrežu organizacija civilnog društva u Podrinju i predstavnici svih lokalnih zainteresovanih strana, uključujući i predstavnike ciljnih opština.

Mali Zvornik predstavljaju udruženje „Eko Drina“, Kancelarija za mlade, pčelarsko udruženje “Matica”, Odred izviđača “Drina” i Opštinska uprava, a Ljuboviju udruženja “Naša Ljubovija”, “Ljon” i “Vila”, kao i predstavnici Opštine Ljubovija. Na treningu učestvuju i  izviđači odreda „Rađevina“, članovi planinarskog društva „Soko“ , udruženja “Eko bajk” i „Zeleno oko“ iz Krupnja kao i predstavnici Opštinske uprave Krupanj i članovi izviđačkog odreda “Gučevo” iz Loznice.
Trening ima tri modula:
– Nacionalna i međunarodna politika u oblasti upravljanja prirodnim hazardom, sa pozitivnim primerima iz prakse i studijama slučaja
– Veštine strateškog planiranja u oblasti upravljanja prirodnim hazardom
– Korišćenje GIS aplikacije kao moćnog alata za planiranje upravljanja životnom sredinom i usaglašavanja metodologije za prikupljanje podataka na terenu u ciljnim opštinama i njihovom geografskom pozicioniranju
Obuka predstavnika organizacija civilnog društa (OCD) u Podrinju i svih lokalnih zainteresovanih strana za planiranje upravljanja rizikom od prirodnog hazarda je jedna od šest ključnih aktivnosti u okviru projekta „Dijalog za prevenciju prirodnog hazarda“ koje treba da doprinesu ostvarenju postavljenih ciljeva projekta i jačanju kapaciteta i uloge organizacija civilnog društva u odlučivanju o pitanjima zaštite životne sredine.