Otvoreni forum – predstavljanje rezultata studije o stanju prirodnih resursa organizovan je u Ljuboviji i Zvorniku

Prvi u nizu od tri otvorena foruma povodom predstavljanja rezultata Studije o stanju prirodnih resursa u prekograničnom području Srbija-BiH organizovan je u Ljuboviji 4. februara 2014. godine. Ova studija predstavlja osnovu za izradu Akcionog plana za održivo upravljanje prirodnim resursima na području opština obuhvaćenih projektom. Ovom prilikom su predstavljeni rezultati analize stanja i pritisaka na prirodne resurse za područje opština Ljubovija i Bratunac. Rezultate su predstavili eksperti i članovi radnih grupa koji su učestvovali u izradi studije, nakon čega je uslijedila diskusija prisutne publike koju je sačinjavalo više od 30 predstavnika lokalne samouprave, javnih preduzeća, nevladinih organizacija i gradjana iz obje opštine.

Drugi otvoreni forum organizovan je 6. februara 2014. godine u Zvorniku kada su predstavljeni rezultati analize stanja i pritisaka na prirodne resurse za područje opština Zvornik i Mali Zvornik u prisustvu više od 40 zainteresovanih gradjana, koji su uzeli aktivno učešće u diskusiji i izneli ekološke problem koje postoje u njihovom loklanim zajednicama.

Projekat “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH”, u okviru kojeg su održani lokalni forumi, realizuju Unija ekologa UNECO iz Beograda i Centar za okolišno održivi razvoj iz Sarajeva. Opšti cilj projekta je doprinos održivom razvoju prekograničnog regiona Srbije i BiH koji će se ostvariti kroz podsticanje saradnje u integrisanom upravljanju prirodnim resursima u slivu reke Drine. Ovaj cilj je u skladu sa politikom održivog razvoja koju zagovara Evropska unija, čiji se noseći princip – održivo korišćenje prirodnih resursa, nalazi i u Nacionalnoj strategiji održivog razvoja Republike Srbije kao i Nacionalnog ekološkog akcionog plana BiH. Strateški pristup planiranju upotrebe i zaštite prirodnih resursa uspostaviće ravnotežu izmedju ovde dve suprotstavljene aktivnosti.