Srednje Podrinje bezbedno od poplavnog talasa iz gornjeg toka Drine

Obilne padavine proteklih dana podigle su nivo Drine, ali trenutno nema opasnosti da bi se ta reka mogla izliti u svom donjem toku toliko da značajno ugrozi bezbednost naselja u srednjem Podrinju.

Prema rečima Tomice Jovanovića, direktora HE “Zvornik”, trenutni dotok vode iz gornjeg sliva reke Drine je oko 1200 m3/s  i ova hidrocentrala, koja pripada Ogranku “Drinsko-Limske hidroelektrane” d.o.o Bajina Bašta, danas ispušta vodu ispod linije redovne odbrane od 1500 m3/s. Da bi se akumulacija pripremila za najavljeni priliv vode u narednim danima ispuštaće se malo više vode, od 1300 do 1400 m3/s .

HE Zvornik je građevinski projektovana na protok vode od 9600 kubnih metara u sekundi (1 m3/s = 1000 litara u sekundi). Poređenja radi, 2010. godine, kada je došlo do poplava velikih razmera, nizvodno od Malog Zvornika, protok vode je dostizao maksimum od 4.200 kubnih metara u sekundi.

Najveći poplavni talas je prošao, uveravaju iz lokalnih Štabova za vanredne situacije širom Srbije.

Vanredna situacija je proglašena u Čačku, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Ivanjici, Bajinoj Bašti, Kraljevu, Rašku, Novom Pazaru, Ljigu i Rači, Kosjeriću, Prijepolju i Trsteniku.

Izvori: Mali Zvornik Info/B 92/Blic Online