Radionica UNDP o klimatskim promenama

Dvodnevna radionica na temu “Politika u oblasti klimatskih promena – važnost uključivanja klimatskih promena u sektorske i lokalne/regionalne razvojne ciljeve” održana tokom 17. i 18. juna na Tari, u hotelu „Omorika“, okupila je predstavnike organizacija civilnog društva iz regiona sliva reke Drine, predstavnike lokalnih samouprava i poslovnog sektora sa značajnim interesom za pitanja životne sredine, kao i organizacije civilnog društva sliva reke Drine iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Cilj radionice bio je okupljanje predstavnika nadležnih institucija, lokalne samouprave, poslovnog sektora i organizacija civilnog društva, radi razmatranja napretka u sprovođenju politika klimatskih promena u kontekstu ispunjavanja međunarodno preuzetih obaveza koje proističu iz procesa pristupanja Evropskoj uniji ali i podizanje opšte informisanosti i svesti svih relevantnih aktera koji učestvuju u planiranju političkih i programskih mera, programa i konkretnih projekata koji doprinose smanjivanju emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanju privrede i društva na izmenjene klimatske uslove.

I pored lošeg vremena i nestanka električne energije, što je remetilo pažnju i održavanje prezentacija, svi prisutni zainteresovano su pratili predavanja. Među predavačima su se našli Danijela Božanić, Odsek za klimatske promene, MPZŽS, prof. dr Aleksandar Jovović, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Vladimir Đurđević, sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, Milica Tomić, iz Službe za zaštitu i razvoj nacionalnog parka „Tara“ i mnogi drugi.

Da klimatske promene nastaju prvenstveno pod uticajem delovanja čoveka svi su se saglasili, a prema rečima Ane Seke, eksperta, od 1960. godine pa do 2012. izmerene vrednosti srednje godišnje temperature vazduha pokazuju porast u gotovo svim delovima Srbije. Najtoplija godina bila je 2000., kada je zemlju pogodila velika suša.

Kao rezultat promene klime, uobičajene vremenske prilike izostaju. Slučajevi suše i poplave sve su češći, ozbiljniji i skuplji, a voda za piće industriju i poljoprivredu postaće oskudna jer porast temperature još više ugrožava već pogođene resurse podzemnih voda. Šumski požari su česti i ozbiljni, a očekuje se smanjenje snežnog pokrivača i dužine zimskog perioda, što utiče na rezerve vode u zemljištu.

Svi učesnici su se saglasili o neophodnosti saradnje vladinog i nevladinog sektora kako bi se problemi rešili, a ovo je istakao i dr Boban Tomić, MRI „Logosfera“, Bajina Bašta, čija organizacija je u saradnji sa Razvojim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) Srbija i omogućila ovo druženje.

„Ja sam zadovoljan ovim dnodnevnim skupom na Tari , prvenstveno što smo uspeli da okupimo dovoljno organizacija civilnog društva, kako iz Srbije, tako i iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore ali je bio i prijatan odziv javnih institucija, kako opština, tako i organizacija upravljača na zaštićenih prirodnim dobrima, potom organizacija koje se bave turističkom promocijom i turističkim potencijalima u zapadnoj Srbiji. Kako ćemo dalje delovati zavisi od toga koliko ćemo se uspešno organizovati u narednih nekoliko meseci. Mi smo danas doneli zaključke koji se odnose na budući rad i u tim zaključcima smo predvideli da negde u oktobru imamo sledeću sednicu foruma civilnog društva reke Drine i očekujem da se odazove još veći broj organizacija civilnog društva, pri čemu nam nije cilj da imamo kvantitet već da imamo kvalitet. Imaće nekih oko 50 organizacija iz severne Crne Gore, istočne Bosne i Hercegovine i zapadne Srbije i to je neki broj koji će, siguran sam, da garantuje i kvalitet. Saradnja vladinog i nevladinog sektora mora da se unapređuje. Ono što će sigurno biti na prvom forumu koji budemo držali u oktobru jeste da ćemo pozvati ministarstva sve tri države i predstavnike lokalnih samouprava. Takođe je neophodno uključivanje i komercijalnog sektora, odnosno privrede, koji je ključni igrač kada je razvoj u pitanju.“, istakao je dr Boban Tomić u izjavi za medije.

Među učesnicima radionica našli se se predstavnici Unija Ekologa Podrinje (UEP) iz Malog Zvornika, EKOS-a iz Šapca, Zeleni Trag iz Valjeva, Endemike iz Bajine Bašte, Eko Drina iz Malog Zvornika i mnogi drugi. Radionice je organizovala Mreža razvojnih inicijativa “Logosfera” iz Bajine Bašte u saradnji sa Razvojnim Programom Ujedinjenih Nacija (UNDP) Srbija. Ova radionice deo su aktivnosti na projektu “Drugi nacionalni izveštaj Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime” a koji zajednički sprovode Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Kancelarija UNDP za Srbiju. Katarina Despotović