Predstavnik Ekodrine na Klimatskom panelu Srbije – otpad i otpadne vode

KLIMATSKI PANEL SRBIJE – OTPAD I OTPADNE VODE održan je u subotu, 23. aprila 2016. godine, u organizaciji  Centralno evropskog foruma za razvoj – CEDEF. Panelu su prisustvovali predstavnici nacionalnih i lokalnih autoriteta, civilnog i akademskog sektora.

Tokom panela, izneti su ciljevi i trenutno stanje u Srbiji po pitanju otpada i otpadnih voda, kao i mere koje se sprovode u cilju adaptacije i ublažavanja klimatskih promena.

Predstavljene su obaveze koje je Republika Srbija preuzela potpisivanjem i ratifikacijom Sporazuma o klimatskim promenama, zatim ključne odluke kao obavezu prema međunarodnoj zajednici kroz javne dijaloge, skupštinska javna slušanja koje će Panel organizovati, kroz konferencije i medijske nastupe.

Istaknut je značaj informisanja građana o značaju teme klimatskih promena aktivnim medijskim praćenjem u nacionalnim i lokalnim medijima, radom sa opštinama i gradovima kroz edukaciju stručnjaka, lokalnih donosioca odluka i građana o najboljim primerima rešavanja problema životnoj sredini. Kao najznačajniji zaključak ovog Panela istaknuto je da je neophodna saradnja svih sektora u ovoj oblasti.