Ledeni breg težak bilion tona se odlomio od Antarktika

Novi satelitski snimci su pokazali da se jedan od najvećih ledenih bregova ikada zabeleženih, površine 5.800 kvadratnih kilometara, odlomio od Antarktika. Nasin satelit, koji pravi termalne snimke, prvi je otkrio pukotinu koja se formirala nekoliko godina, a sve to je potvrđeno kasnijim fotografijama visoke rezolucije.

Breg još nije počeo da se pomera, što bi moglo da znači da je zarobljen podvodnim reljefom ili zbog morskih struja.

Naučnici su istakli da se odvajanje desilo negde između 10. i 12. jula, kada se odlomio deo ledenog grebena Larsen, površine 5.800 kilometara kvadratnih.

Ledenu ploču Larsen C, veliku kao američka savezna država Delaver ili indonežansko ostrvo Bali, drži još samo 13 kilometara leda nakon što je nastala pukotina duga 175 kilometara.

Veliki ledeni bregovi prirodno se odvajaju od Antarktika, stoga naučnici to ne povezuju s ljudskim uticajem na klimatske promene, ali ova ledena ploča deo je antarktičkog poluostrva koje se brzo zagrejalo u proteklim decenijama.

Stručnjaci smatraju da bi se Larsen C mogao da se odvoji u sledećih nekoliko dana ili meseci, ali to bi moglo da se dogodi i kroz nekoliko godina.

Lokacija ledenog grebena Larsen, koji se sastoji od tri dela

Pet hiljada kvadratnih kilometara veliki ledeni breg mogao bi da predstavlja dodatni rizik za tamošnje brodove, pogotovo kad se razbije na manje delove. To područje je izvan velikih trgovačkih ruta, ali poznata je destinacija za kruzere koji dolaze iz Južne Amerike.

Najveći ledeni breg koji se dosad odvojio bio je 11.000 kvadratnih kilometara velika ploča Ros, veličine Jamajke, koja se odvojila 2000. godine i čiji su se ostaci zadržali godinama.