IPB tribina “POSLEDNJI DAN PLANETE ZEMLJE”

Predstavnik EKO-CENTRA DRINUM se pridružio tribini pod nazivnom “Poslednji dan Planete Zemlje”, koja je organizovana 18. aprila 2019. godine u okviru tribina “Nauka kroz vreme” u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Ključna tema ove tribune jesu klimatske promene i rapidan nestanak vrsta na Planeti.

Dr Vladimir Đurđević, klimatolog (Fizički fakultet u Beogradu), dr Andreja Stojić, fizičar (Institut za fiziku u Beogradu) dr Uroš Savković, biology (Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković”), i Duška Dimović, aktivistkinja, (World Widelife Fund (WWF)) pozabavili su se pitanjima promena klime i izumiranju života na Zemlji.

Ključni panelisti na tribini su istakli da je Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja gde ne vlada veliko interesovanje za klimatske promene. Nažalost, celokupna savremena naučna produkcija pokazuje da se ubrzane promene u atmosferi koje su posledica povećane emisije CO2 tiču ne samo na nas, nego i svaki drugi organizam na planeti. Trenutna stopa izumiranja vrsta je 100 do 1000 puta veća nego u prethodnim geološkim epohama. Da li je prekasno? Kako moderna nauka vidi budućnost? Šta možemo da učinimo?, bila su samo neka od pitanja koji postaju naša svakodnevnica.

Kompletan snimak tribine možete pogledati na Youtube kanalu