17. septembar – Dan Opštine Mali Zvornik

Opština Mali Zvornik ima 10 katastarskih opština, 12 naselja i 11 mesnih zajednica. Zauzima površinu od 184 km2, na kojoj, prema poslednjem popisu, u 4.220 domaćinstava živi 12.482 stanovnika. Seoska naselja na području opštine su Radalj, Donja Borina, Brasina, Sakar, Budišić, Amajić, Donja Trešnjica, Čitluk, Culine, Velika Reka i Voljevci, dok je Mali Zvornik jedino urbano naselje u opštini, koje je istovremeno njen administrativni, privredni i kulturni centar.

U obimu i sastavu kakav danas ima, opština Mali Zvornik postoji od 26. septembra 1955. godine, kada je zvanično osnovana. Pre tog datuma, Mali Zvornik se, kao upravna jedinica, u dokumentima pojavljuje u sastavu različitih srezova.

Posle Prvog svetskog rata, Mali Zvornik bio je u sastavu Rađevskog sreza, pod upravom Krupnja, kao jedna od 15 opština Podrinjskog okruga, nastalih unutrašnjom administrativnom podelom sreza, koji je do tada imao 35 seoskih naselja. U sastavu Rađevskog sreza bile su i Radaljska i Donjotrešnička opština.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Narodne Republike Srbije, od 03. aprila 1952. godine, kojim je u Službenom glasniku Narodne Republike Srbije, 22. aprila 1952. godine, proglašen Zakon o podeli teritorije Narodne Republike Srbije na opštine, gradove i srezove, opština Mali Zvornik, sa još 25 opština i 2 gradske opštine u Podrinju, pripala je Jadranskom srezu. U njenom tadašnjem sastavu bila su naseljena mesta Mali Zvornik, Sakar i Budišić.

Podelom teritorije Narodne Republike Srbije na opštine, gradove i srezove, 1952. godine status opštine u sastavu Jadranskog sreza dobila su i naseljena mesta Donja Borina, Donja Trešnica i Radalj. U sastavu donjoborinske opštine, bila su sela Donja Borina i Brasina, a donjotrešničke Donja Trešnjica, Amajić, Čitluk i Culine, dok Radalj nije imao druga sela u svom sastavu.

Tri godine kasnije, 26. septembra 1955. godine, na dan zvaničnog puštanja u rad Hidroelektrane “Zvornik”, onovana je današnja opština Mali Zvornik. Datum vezan za formalno nastajanje opštine obeležavan je kao Dan opštine Mali Zvornik sve do devedesetih godina prošlog veka. Od devedesetih do danas, obeležavanje Dana opštine uzet je 17. septembar, datum kojim se čuva uspomena na oslobođenje današnje teritorije opštine Mali Zvornik od nemačke okupacije 1944. godine.

Zvanični simboli opštine Mali Zvornik su Veliki grb, Srednji grb, Mali grb i steg (zastava). Ustanovljeni su Odlukom o simbolima opštine Mali Zvornik, koju je Skupština opštine donela 30. maja 2011. godine.

Izvor: Šest decenija Opštine Mali Zvornik