U Malom Zvorniku po 11. put održano plivanje za Časni krst

Mali Zvornik, 19.01.2018. godine – Pobednik tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za Časni krst u Malom Zvorniku, koje je danas po 11. put održano na Zvorničkom jezeru, je Aleksandar Andrić (33) iz Malog Zvornika. Pobednik je razdaljinu do krsta, od simbolična 33 merta, preplivao za manje od minut, ostavivši iza sebe 24 učesnika, među kojima su bile i dve devojke. Drugo mesto osvojio je Vedran Ilić (30), dok je treći bio Dražen Starčević (31), obojica iz Bijeljine.
Pobednik takmičenja, kome je ovo drugo učešće na manifestaciji, po izlasku iz vode prokomentarisao je da je veoma uzbuđen i srećan što je učesvovao, da je veliki vernik, te da mu učešće na ovom događaju veoma mnogo znači.
Na ime nagrade Andriću je uručen Časni krst, koji je on predao najmlađem učesniku takmičenja, sa željom da ga podstakne da i sledeće godine učestvuje. U pitanju je jedanaestogodišnji Srđan Tomić iz Malog Zvornika, koji je ove godine po prvi put plivao za krst.
Sestre Krkalović, Jovana (17) i Marijana (20) iz Zvornika, redovne učesnice bogojavljenskog plivanja u Malom Zvorniku, koje nijedno takmičenje u proteklih 11 godina nisu propustile, hrabro su zaplivale i ovog puta i borile se da među prvima stignu do cilja.
Plivanju za bogojavljenski krst na Zvorničkom jezeru, koje počelo oko 13.00 časova, prethodila je litija od hrama Sabora svih Srba svetitelja do plaže Ponton, kod hidroelektrane u Malom Zvorniku. U litiji i molitvi, koja je usledila na jezeru neposredno pre početka plivanja, uz sasluženje više sveštenika, učestvovali su brojni vernici, sa obe strane reke Drine.
Manifestacija je i ove godine održana u organizaciji Uprave parohije malozvorničke, uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Mali Zvornik.
Predsednik opštine Zoran Jevtić, koji je plivanju za Časni krst prisustvovao sa saradnicima, među kojima je bio i predsednik Skupštine opštine Radovan Tadić, u ime rukovodstva opštine pozdravio je okupljene vernike i čestitao im praznik, sa željom da se lepa tradicija plivanja za krst na Bogojavljenje nastavi i ubuduće.
Program na jezeru završen je pesmom, tačnije kraćim muzičkim nastupom članova malozvorničke folklorne sekcije, dok je svečana proslava Bogojavljenja nastavljena uz ručak za vernike u parohijskom domu u Malom Zvorniku.

Novinar: Ljiljana Ristanović