Predstavljen V godišnji izveštaj Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne) napretku

U petom godišnjem izveštaju organizacija civilnog društva, čijem su predstavljanju prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija (među kojima i predstavnici EKODRINE) i Ministarstva zaštite životne sredine, podvlači se da svi aspekti životne sredine u Srbiji zahtevaju daleko više ulaganja nego što je, kako se navodi, predviđeno aktuelnim budžetom iz kojeg se izdvaja 0,5 odsto.

Predstavnica regionalne kancelarije Svetske organizacije za prirodu (WWF) Duška Dimović ocenila je da je kada je reč o životnoj sredini i klimatskim promenama najveći problem što Zeleni fond nije operativan i što nema dovoljno sredstava za ulaganje u zaštitu životne sredine.

Dimović je kao napredak označila osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine, ali je istakla da Vlada nije prepoznala klimatske promene i zaštitu životne sredine kao prioritet.

Takođe, kao jednu od ključnih prepreka za napredak u pripremama za pregovore o članstvu u EU koji se odnosi na Poglavlje 27, navela je neodgovarajuću saradnju između sektora.

Izveštaj Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne)nparetku bavi se ključnim događajima u oblasti životne sredine i klimatskih promena (poglavlje 27 u pregovorima o pristupanju EU) u Republici Srbiji u periodu od novembra 2017. do februara 2018- godine. Izveštaj ocenjuje ove događaje i daje preporuke za jačanje procesa prenošenja i sporovđenja zakonodavstva EU obuhvaćenog ovim poglavljem.