Međunarodni naučni skup EKOLOŠKA KRIZA: TEHNOGENEZA I KLIMATSKE PROMENE

Na Međunarodnom naučnom skupu EKOLOŠKA KRIZA: TEHNOGENEZA I KLIMATSKE PROMENE, koji se održava od 21. do 23. aprila, predstavljen je rad “RANJIVOST LOKALNE ZAJEDNICE NA PRIRODNI HAZARD – STUDIJA SLUČAJA OPŠTINE MALI ZVORNIK I LJUBOVIJA”, kojim su predstavljeni rezultati projekta “Dijalog za prevenciju prirodnog hazarda” (2014-2015), finansiranog iz programa SENSE, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu u Srbiji.

U radu je korišćena analiza ranjivosti opština Mali Zvornik i Ljubovija na prirodne katatrofe, na bazi pristupa socio-ekonomske ranjivosti koji je razvijen od strane stručnjaka Svetske banke prema kome je ranjivost definisana kao verovatnoća smanjenja nivoa blagostanja zajednice/regiona/države do ispod granica društveni prihvatljivih normi standarda življenja.

Rad je tretirao problematiku razumevanja dinamike između rizika, ranjivosti i siromaštva kroz analizu uticaja na egzistenciju, zaposlenost i lični dohodak, odnosno faktore koji ograničavaju sposobnost lokalnih zajednica da odgovore na opasnost.