Dan planete Zemlje 2017: Zaštitimo prirodne resurse kroz ekološko opismenjavanje

Počev od 1970. godine u više od 150 zemalja sveta 22. aprila se obeležava Dan planete Zemlje, ove godine sa jedinstvenom porukom: Zaštitimo prirodne resurse kroz ekološko opismenjavanje.

Svetski Dan planete Zemlje (Earth Day), kao globalna inicijativa podizanja javne svesti ima za cilj da inspiriše lokalne zajednice, nevladine orgnaizacije, obrazovne ustanove, institucije i druge organizacije da različitim ekološkim akcijama upozore javnost na važnost očuvanja i racionalnog korišćenja prirodnih resursa. Kao i prethodnih godina, i ove će godine Dan planete Zemlje je posvećen jedinstvenim problemima i izazovima sadašnjeg vremena, u kojem se obrazovanje stavlja kao važan segment i osnova za napredak.

Na žalost od kada se obeležava ovaj dan, promene su sve rapidnije, što ukazuje na to da nije dovoljan jedan dan za delovanje i akcije, ili nesaradnja na globalnom nivou kako bi se umanjili ožiljci koji se gomilaju svuda širom planete.

Milijardama godina Zemlja živi, prolazeći kroz različite faze. Neke vrste su nestajale a nove nastajale. Međutim, najmlađa vrsta, koja sebe naziva najinteligentnijom, ima moć da permanentno degradira sopstveno okruženje od koga je zavisna.

Planeta će postojati i posle nas, život će se nastavljati, ali ljudska populacija, kao najmlađa treba da racionalno koristi i raspolaže onim što joj je na raspolaganju tako da učini svoju vrstu održivom.