Učešće u projektu SVETIONIK ZNANJA

Projekat “Svetionik znanja” je osmišljen od strane srpskih studenata u inostranstvu 2016. godine, a prvi put ciklus realizovan je 2017. godine. Projekat se realizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama iz 15 lokalnih zajednica u Republici Srbiji: Beograd, Valjevo, Varvarin, Vršac, Kikinda, Kraljevo, Leskovac, Majdanpek, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pirot, Ub, Čačak i Šabac. Namenjen je učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola u Srbiji, uključujući i osetljive grupe. Pored aktivnosti na lokalnom nivou, srednjoškolci imaju priliku da se pripreme za rad na projektima uz mentore i da ga prezentuju na događajima koji se namenski organizuju.

Projekat organizuje Asocijacija za afirmaciju kulture uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva omladine i sporta.
Projekat se sastoji od obrazovnog i takmičarskog dela koji teku paralelno. Tokom oba dela, lokalne timove srednjoškolaca predvodiće koordinatori iz partnerskih organizacija. Zadatak samog projekta jeste da se povežu srednjoškolci iz cele Srbije (60 srednjoškolaca iz 15 lokalnih zajednica), umreže, obuče, u cilju osmišljavanja i implementacije njihovih projekata iz pet oblasti, usmerenih na lokalne probleme, kao i daljeg aktivnog učešća u
društvu i podsticanja na usavršavanje ličnih i profesionalnih veština. Na ovaj način, mladima se omogućava da pruže maksimalni doprinos u rešavanju problema njihovih lokalnih zajednica koje oni najbolje poznaju.

Predstavnik EKO-CENTRA DRINUM jedan je od mentora grupe srednjoškolaca koja će razvijati projekat u oblasti ekologije odnosno pitanja zaštite životne sredine u četvrtoj godini projekta u periodu od septembra do decembra 2020. godine sa srednjoškolcima iz Vršca.