Učešće na Zelenom forumu, Reciklaža – čuvar životne sredine

”Zeleni forum – Reciklaža kao  čuvar životne sredine”, koji je organizovao Business and Economy Center, održan je 15. novembra 2016. godine u beogradskom hotelu ”Tulip Inn Putnik”

Cilj ovog foruma jeste okupljanje nosioca ključnih funkcija u državnim institucijama koje se bave zaštitom životne sredine u Srbiji i zemljama regiona, donosioci odluka u kompanijama, predstavnici regulatornih tela, nevladinog sektora i reciklera iz Srbije i zemalja regiona  u razmeni mišljenja o najboljim praksama za povećanje stepena reciklaže u Srbiji i regionu ali i formulisati zaključke koji će u vidu preporuka biti upućeni odgovornim instutucijama kako bi se što pre rešavali otvoreni problemi.

Na prvom panelu, predstavljene su potrebe i mogućnosti u sferi reciklaže u Republici Srbiji, a kakvo je trenutno stanje u ovoj oblasti prikazao je gospodin Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine. Učesnici panela su se saglasili da rešenja za reciklažu ima ali da je potrebno raditi na realizaciji, koja kasni. Reciklaža i zaštita životne sredine su teme koje su od izuzetne važnosti u pregovorima oko pristupanja Evropskoj uniji, s toga je bitno da se sve sfere uključe. Na drugom panelu bilo je reči o reciklaži kao delu ciklične ekonomije. Predstavljeno je kako se reciklaža odvija u reciklažnim centrima, a u diskusiju su se uključili vlasnici reciklažnih centara, koji su izneli probleme i poteškoće sa kojima se susreću u svom radu. Svi učesnici skupa su se složili da su postojeći propisi u ovoj oblasti dobri ali da postoje velike poteškoće u implementaciji, kao i da je neophodno unaprediti saradnju civilnog sektora i vlasti.