Kampanja Udruženja “Eko Drina” i opštine Mali Zvornik za čistiju okolinu “Stop plastičnim kesama”

U okviru projekta “Promenimo navike – stop plastičnim kesama!”, koji preko Udruženja građana “Eko Drina” finansira opština Mali Zvornik, početkom avgusta realizovane su dve ulične akcije podele platnenih torbi građanima, uz jasnu poruku da plastične kese štete životnoj sredini i da ih je potrebno izbaciti iz upotrebe.

Prva akcija realizovana je 05. avgusta u Malom Zvorniku, na šetalištu pored Drine, u okviru otvaranja regate “Drina je samo jedna”, koja okuplja brojne učesnike, dok je druga upriličena nekoliko dana kasnije u centru Malog Zvornika, ispred marketa “Skroz”, koji se, ustupajući prostor za postavljanje štanda za podelu platnenih torbi građanima, pridružio akciji za podizanje ekološke svesti građana o značaju izbacivanja plastičnih kesa iz upotrebe.

Tokom navedenih akcija građanima je podeljeno više od 200 komada platnenih torbi, koje će umesto plastičnih kesa moći da koriste prilikom svakodnevnog odlaska u kupovinu.

Građani su sa oduševljenjem primili poklon i dozvolili volenoterima Udruženja “Eko Drina” da im simbolično prebace kupljene stvari iz kese u torbu.

Duhovite poruke ispisane na vrećicama, koje ukazuju na problem plastičnih kesa i bude svest o važnosti njihovog izbacivanja iz upotrebe, naišle su na odobravanje i podršku sugrađana, koji su se zadržavali kod štanda udruženja i razgovarali o ovom problemu.

“S obzirom na pozitivne reakcije građana kojima smo uručili torbe, sigurni smo da će kampanja u Malom Zvorniku imati odjeka i uticati na promenu navika stanovništva, da umesto plastične kese u prodavnicu ponesu ceger, ako ni zbog čega dugog onda zbog toga što plastične kese od ove godine nisu besplatne i trgovci u radnjama ih naplaćuju od 2 do 10 dinara, u zavisnosti od veličine i kvaliteta, a u skladu a uredbom Vlade Srbije vezanom za mere smanjenja upotrebe plastičnih kesa”, rekla je u okviru akcije medijima Slađana Đorđević, analitičar za zaštitu životne sredine iz Beograda, saradnik na navedenom projektu.

Ona je podsetila da je u Srbiji u pripremi zakonsko rešenje po kojem će proizvodnja plastičnih kesa ubuduće biti zabranjena, ističući da udruženje “Eko Drina” na ovaj način iskazuje svoju podršku pomenutom zakonskom predlogu, pridružujući se istovremeno kampanji koja je protiv upotrebe plastičnih kesa aktuelna na globalnom nivou.

Аorđević je istakla da su plastične kese u Srbiji veliki ekološki i pejzažni problem, navodeći podatak da je za njihovu razgradnju u prirodi potreno nekoliko stotina godina.

“Procenjuje se da kesu koristimo samo dvadesetak minuta, a njoj je potrebno 400-1000 godina da se u prirodi razgradi”, navela je ona.

U opštini Mali Zvornik koja viziju održivog razvoja temelji, između ostalog, na unapređenju turizma, plastične kese, koje, uz brojni drugi plutajući otpad, svakodnevno stižu Drinom i zadržavaju se nakon opadanja nivoa vode na rastinju uz obalu, takođe su veliki problem, zbog čega se Udruženje “Eko Drina” odlučilo da kampanjom utiče na njegovo smanjenje u okruženju, jasno pozivajući na izbacivanje plastičnih kesa iz upotrebe.

Nove akcije podele platnenih cegera sugrađanima planirane su u septembru, u okviru niza projektnih aktivnosti usmerenih na najmlađe sugrađane, u cilju kreiranja ispravnih ekoloških navika kod dece.

Ljiljana Ristanović